Drie Goede Vragen

Wat is de beste behandeloptie voor jou? Om dat vast te stellen, heeft De NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie) drie vragen geformuleerd. Stel die als patiënt aan je arts, en bespreek samen op basis van de antwoorden wat de beste keuze is voor jou. De vragen zijn:

 

1             Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn als u een onderzoek of behandeling moet ondergaan. Er zijn altijd meer mogelijkheden. Voorbeelden: een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten? Niets doen is ook een optie.

 

2             Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw dokter naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

 

3             Wat betekent dat in mijn situatie?

Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen, uw doelen etc.?

 

De vragen zijn gebaseerd op positieve resultaten in Australië en Engeland met vergelijkbare vragen. Meer informatie en achtergronden vind je op: www.3goedevragen.nl.

 

Share Button